dijous, 16 de maig del 2013

Documento presentado al Consell Escolar Municipal por Plataforma de AMPAS de Escoles Públiques de Ripollet


Plataforma de AMPAS de Escoles Públiques de Ripollet per la construcció d’un nou institut a Ripollet


La Plataforma de AMPAS de Escoles Públiques de Ripollet, constituïda pels AMPA dels centres escolars públics del municipi, demanen al Consell Escolar Municipal que doni suport a la demanda conjunta per a la construcció de un nou institut als terrenys ja cedits per l’Ajuntament de Ripollet.
Aquesta demanda sorgeix en resposta a la preocupació de pares i mares del municipi, respecte a la educació dels nostres fills i filles.
Segons comunicacions mantingudes amb els SSTT d’Ensenyament al Vallès Occidental, en el curs 2015-2016, es realitzarà un canvi d’adscripció pels alumnes de l’Escola Anselm Clavé. Aquests s’haurien de matricular al IES Lluís Companys, i els alumnes de la Escola Ginesta, de, St. Joan de la Creu i Pinetons; s’haurien de matricular al Institut Palau Ausit.
Davant les informacions rebudes les famílies van realitzar una sèrie de entrevistes amb els equips directius dels tres instituts de Ripollet, Institut Can Mas, Institut Palau Ausit i Institut Luis Companys, per a conèixer de primera mà quina es la situació actual dels centres i com preveuen que els influenciarà aquesta situació.
Es va procedir també a una reunió amb la Regidoria de Educació de l’Ajuntament de Ripollet, per a conèixer també quina es la postura de l’ajuntament en aquest tema i com està la situació dels terrenys que en principi, estan destinats a la construcció d’aquest centre que sol·licitem.
Les entrevistes, es van complementar amb una recollida de dades oficials demogràfiques del municipi, així com les dades oficials d’escolarització a centres de primària i de secundària.
Després de recollir tota la informació que tenim al nostre abast, la conclusió a la qual arribem, es que hi haurà una manca de places a educació secundària, que es notarà a partir del curs 2016-2017. Si no es construeix el nou institut, la situació en la que ens trobarem serà la següent:
  • Segons les dades demogràfiques i les dades d’escolarització a les quals hem tingut accés, hi haurà una massificació a les aules de secundària que començarà l’any 2016 i es mantindrà fins almenys el 2024
  • Els instituts de Ripollet, hauran de suportar el augment d’un 71% de la escolarització a secundària.
  • Hi haurà un augment de grups a tots els instituts, afectant a la organització interna dels centres i a la organització i metodologia pedagògica.
  • Hi haurà un augment de ràtio a tots els instituts, afectant així a la qualitat de l’ensenyament.
  • Es sacrifica la qualitat de la educació publica mitjançant la massificació a les aules de tota una generació (14 anys)
Aquesta situació influencia directament en la qualitat de l’ensenyament que rebran els alumnes, ja que aquesta massificació a les aules juntament amb les retallades tindran com a conseqüències:
  • Desaparició de classes de reforç, desdoblaments, tutories i algunes matèries o activitats.
  • Problemes d’espais físics als centres, organització de les aules, distribució dels grups, etc.
  • Prejudici de la equitat en la educació i l’atenció a la diversitat de l’alumnat.
Per aquests motius, considerem que aquest és un problema que afecta a tot el municipi per això demanem el suport de tot el Consell Escolar Municipal, com a representants de la comunitat educativa de Ripollet per a exigir al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, la planificació i construcció d’un nou institut al nostre municipi per al curs 2015-2016




Ripollet, 30 d’abril de 2013




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada